Sport bewust en ken je lichaam op deze manier
Sport bewust want er gaat veel tijd en energie in sporten. Sport bewust om te voorkomen dat je blessures oploopt. Het kan zijn dat je een lichaamstype hebt die bedoeld is om hoge intensiteit intervaltraining te doen. Let wel op je gewrichten, spieren en pezen. Je hebt ten slot van rekening maar één lijf en ergonomisch te werk gaan kan veel betekenen. Met name bepaalde gewrichten en pezen zijn je dierbaar. In slechtste gevallen scheuren spieren maar deze herstellen grotendeels vanzelf tenzij de gehele spier afgescheurd is. Het laatste komt zelden voor maar vereist soms wel een operatie. Een warming up is onmisbaar bij elke sport. Denk hierbij aan rek en strek oefeningen of simpele variaties van de bewegingen die je later in de training gaat doen. Tegelijkertijd bestrijdt dit ook stijfheid en geeft het je meer kracht.
Pak je rust en sport bewust
Je moet zeker weten je rust nemen wanneer mogelijk. Slaap voldoende, ga eventueel eerder naar bed. Bij sporten put je jezelf enorm uit, juist om daarna te versterken, te verduren. Slaap is essentieel in dit proces, anders maak je jezelf als maar kleiner wat betreft je fysieke gedaante. Er is voortdurend discussie over het aantal uren die je beter kunt slapen. Twee goede vuistregels die hanteerbaar zijn; slaap ’s nachts (van middernacht tot zes uur) of van zonsondergang tot zonsopgang. Wanneer je actief sport, zoals meer dan 3 keer per week dan zou je er ook baat bij hebben om meer te reizen met de auto in plaats van bijvoorbeeld de fiets of te gaan lopen. Rust heeft ook veelal te maken met je voeding. Wat betreft je dieet, je lichaam heeft tijd nodig om voedingswaarden, mineralen en vitaminen op te nemen. De gewoontes van je eten staat centraal om genoeg te rusten.
Ken je grenzen
Zoek de grens op maar overschrijd deze nooit. Wanneer je dit wel doet, hoogstwaarschijnlijk gaat er lichamelijk of geestelijk iets mis. Het is altijd een goed voornemen om je alles te geven bij het sporten. We zouden een paar momenten stil moeten staan bij het feit dat het merendeel van sporters er geen carrière van kunnen maken. Dit betekent dat je misschien op jonge leeftijd enorm veel sport en ook fanatiek. Maar op een gegeven leeftijd komen meeste bij banen terecht waarbij andere activiteiten brood op tafel leggen. Dan sporten we voornamelijk om fit te blijven en niet om anderen te bewijzen dat we sneller of sterker zijn.