Dit is waarom boulderen nooit verveelt

Dit is waarom boulderen nooit verveelt


Boulderen is een sport variant van klimmen. Op hindernisbanen heb je vrijwel altijd een gedeelte waar je moet klauteren. Het is klimmen waarbij je niet hoger gaat dan ongeveer 8 meter. Ongeacht de leeftijd, iedereen kan eraan beginnen. Er zijn in grote Nederlandse steden loodsen die hiervoor zijn ingericht. Organisaties bouwen deze om met zogeheten “holds” op klimmuren. Deze keien, ofwel grepen, zijn vastgeschroefd met een boormachine zodat iedereen er zeker van is tijdens opstijgen. Voor deze tak van sport heb je specifieke schoenen nodig. Deze hebben een vorming bij de tenen zodat al het gewicht gecentreerd kan worden. Bij klimmen is dit handig als je een erg kleine oppervlakte hebt om je voeten op te plaatsen. In normale sportschoenen zit te veel ruimte voor tussen de tenen wat in geavanceerde klimroutes het moeilijk maakt om verder omhoog te komen.

Boulderen is toegankelijk en spannend

Een boulderhal is toegankelijk en de sport houdt het spannend. Hetgeen wat zo’n adrenaline kick geeft, is het feit dat je bij boulderen niet vastzit met een touw aan een harnas. Dit verschilt met een normale klimmuur waarbij je gezekerd moet zijn wegens de extreme hoogte van de muur. Natuurlijk is een boulder constructie waarop geklommen wordt omringt door dikke matten die potentiele vallen breken. Een pluspunt van deze activiteit is de beginnersvriendelijkheid. Vanzelfsprekend is dat het ideaal is voor kinderen en jonge mensen. Deze hebben veel energie en kunnen dit kwijt op de muur. De senioren kunnen ook voldoende kwijt om te genieten van de wanden. Het principe is dat je de schoenen kunt huren bij meeste hallen en verder geen certificaten nodig hebt. Bij muurklimmen is dit compleet anders. Hierbij moet je zowat in opleiding gaan om te mogen klimmen. Als je spontaan beslist om te gaan boulderen, afhankelijk van je woonplek en mate van mobiliteit, kun je binnen een halfuur aan het boulderen zijn.

Zelf installeren

Het hangt af van je lifestyle, of je je eigen muur kan veroorloven. Het is wel een bekend project om zelf een ruimte te bouwen waarop geboulderd wordt. Een zolderruimte is hiervoor uitermate geschikt. Over het algemeen zijn klimwanden gemaakt van gecoate multiplex hout. Dit materiaal is stevig en heeft de langste levensduur. Hoe sterker de wand, des te fijner het gevoel tijdens klimmen. Het is natuurlijk raadzaam om bij het bouwen van zo’n muur je vragen te bewaren voor lokale bouwbedrijven. Mits je een technische achtergrond hebt kan je deze wand zelf in elkaar zetten. Nadat deze wand staat bestaat de optie om gewoon thuis te sporten. Wat apparatuur om fitness te doen en eventueel wat hardlopen of fietsen en je hoeft nooit een abonnement aan te schaffen bij een sportschool of boulderhal.

Tatiana

Related Posts

Golfclubs kopen: tweedehands is ook een optie

Golfclubs kopen: tweedehands is ook een optie

Bodybased – Personal trainer Rotterdam is voor iedere sporter van belang

Snelheid, aanraking en kracht: waarom de Nike Mercurial een stap verder is

Een eigen sportruimte maken in je woning