5 veel gemaakte fouten tijdens het afvallen.

5 veel gemaakte fouten tijdens het afvallen.

Afvallen is vaak iets dat even tussendoor komt, een lastige bezigheid waar je snel weer van af wilt zijn. Begrijpelijk, want door de meeste methodes tegenwoordig sta je ook niet echt te trappelen om te beginnen. Toch is afvallen wel iets dat een deel uitmaakt van je dag, iedereen wil er graag goed uitzien en daar hoort meestal ook een wat strakker lichaam bij.

Tijdens het afvallen worden vaak veel fouten gemaakt, en dit komt meestal door de manier van denken van ons. We denken er te moeilijk of juist te makkelijk over. We willen zo snel mogelijk resultaat, maar het liefste toch ook iets waar je jarenlang plezier van hebt. Door deze gedachtes gaan er veel dingen fouten en dit maakt het allemaal nog een stuk lastiger. Wat zijn nu echt 5 typische fouten die worden gemaakt tijdens het afvallen? In deze blog van Vandaagafvallen.nl lees je er meer over. Weet jij niet wat je kunt doen tegen deze veelgemaakte fouten? Bekijk dan eens wat een afvalcoach in Arnhem of een voedingsconsulent uit Nijmegen voor jou kan betekenen.

#1 Te snel resultaat willen zien

Deze fout staat echt met stipt op nummer 1. Het is logisch dat je snel resultaat wilt zien, een beloning voor al dat harde werken. Maar vergis je niet, je lichaam heeft vaak ook tijd nodig om te wennen aan die nieuwe manier van eten en sporten. Gelijk resultaat zien na een week is daarom ook bijna onmogelijk, je zal geduld moeten hebben.

Dit is ook de reden dat er zo vaak wordt afgehaakt. Doordat het (snelle) resultaat uitblijft kiezen mensen er snel voor om het maar te laten gaan, of gaan het proberen met een ander dieet. Op zich niks mis mee, maar stel jezelf wel de vraag: “Waarom zou dit nu wel werken?”. Geef jezelf en je lichaam de tijd en blijf je focussen op je betere manier van eten en sporten. Het resultaat komt vanzelf.

#2 Willen afvallen door vet te vermijden

Het volgende punt waar mensen vaak de mist mee ingaan is proberen zoveel mogelijk vet te vermijden. Vet heeft nu eenmaal een erg slechte naam en daar wordt vaak als eerste naar gekeken. Natuurlijk, het is niet slecht om producten uit de frituur te laten staan, of je eten te bakken in gezonde olie, zoals olijfolie, maar er zijn ook genoeg gezonde vetten.

Vetten zijn te verdelen in 2 soorten, de verzadigde vetten (slecht) en onverzadigde vetten (goed). Onverzadigde vetten mogen dus zeker worden gegeten en hebben helemaal geen slechte invloed op je gezondheid en het resultaat van het afslanken.

Door het vermijden van veel vetten bestaat er natuurlijk de kans dat je meer andere producten gaat eten, zoals producten met veel koolhydraten. Koolhydraat klinkt een stuk beter dan vet, maar het heeft zeker geen betere invloed. Voorbeelden van koolhydraten zijn suikers, bruine rijst en wit brood. Deze producten hebben geen goede invloed op het afvallen, maar worden vaak wel meer gegeten doordat de vetten worden vermeden. Kijk dus goed uit wat je schrapt en ga niet zomaar op de naam van het ingrediënt af.

#3 Een verkeerde doelstelling

Voor het gewicht verliezen is het handig om een doelstelling voor jezelf te maken. Wat wil je bereiken? En wat wordt je streefgewicht? Maar in veel gevallen is deze doelstelling compleet verkeerd. De doelstelling is veel te makkelijk of juist bijna onhaalbaar. Dit zorgt voor een sterkere vermindering in motivatie.

Een te makkelijke doelstelling klinkt in het begin heel fijn. 5 Kilo verliezen in 3 maanden, prima toch? Maar dit leidt juist tot onderschatting. Omdat je doelstelling zo makkelijk is, neem je het vaak minder nauw dan nodig is.

Wat ook niet echt helpt is een te hoge/moeilijke doelstelling. 8 Kilo verliezen voor het einde van de week is niet echt een doelstelling die haalbaar is. Je gaat er in het begin waarschijnlijk hard voor werken, maar zodra je ziet dat je het duidelijk niet gaat redden zakt je motivatie weg. Je doel wordt niet behaald en dat zorgt toch voor teleurstelling.

Kijk ook goed naar wat haalbaar is met bijvoorbeeld het type dieet dat je gebruikt. Afvallen door koolhydraten te verminderen, werkt heel anders dan bijvoorbeeld het afslanken door middel van de Cambridge methode. De resultaten zullen verschillen en stel hier ook je doelstelling op af.

#4 Zoveel mogelijk sporten

Sporten is goed voor je, en ik zeg ook echt niet dat je er mee moet stoppen of minderen, maar het is gewoon geen garantie voor succes. Met sporten verbrandt je calorieën, zeker tijdens cardio, maar ook door middel van krachttraining. Het lichaam verbruikt door het sporten meer energie en haalt dat uiteindelijk uit je vetopslag weg. Maar veel mensen gaan hier de fout mee in. Door een slechte voeding naast het sporten, levert het bijna niks op. De resultaten blijven uit en het kost allemaal erg veel moeite voor (bijna) niks. Meer weten? Zie ook “Hoeveel calorieën kun je verbranden met sporten?”.

Voeding is samen met een goede mindset gewoon het belangrijkste. Sporten kan hier zeker bij helpen, maar is niet de sleutel tot succes. Heb je je voeding dus al goed op orde? En zou je toch nog iets sneller resultaten willen boeken? Dan is sporten zeker heel goede aan te raden. Maar wanneer dit niet zo is, blijft het gewoon het belangrijkst om eerst je voeding onder controle te krijgen.

 #5 Blijven hangen in oude gewoontes

Het gaat zo goed met het diëten, de resultaten komen al een beetje en ook het sporten gaat wel lekker, maar toch gaat het nog niet hard genoeg. Een oorzaak hiervan kan zijn dat je toch nog een beetje blijft hangen in de oude gewoontes. Je eet af en toe toch nog dingen die niet bij het dieet horen en hierdoor komen de resultaten toch een stuk langzamer.

Het is zeker niet de bedoeling om alle gewoontes overboord te gooien, dit houd je simpelweg niet vol. Maar probeer uit te zoeken wat nu je meest ongezonde gewoontes zijn en verminder deze waar mogelijk. Eet je vaak chips in de avond? Maak dan bijvoorbeeld voor jezelf een regel om dit niet meer dan 2 avonden in de week te doen. Zo kan je toch je oude gewoontes behouden, maar zitten ze je tijdens het afvallen niet/minimaal in de weg !

Tatiana

Related Posts

Golfclubs kopen: tweedehands is ook een optie

Golfclubs kopen: tweedehands is ook een optie

Bodybased – Personal trainer Rotterdam is voor iedere sporter van belang

Snelheid, aanraking en kracht: waarom de Nike Mercurial een stap verder is

Een eigen sportruimte maken in je woning